
Przy planowaniu remontu kuchni nie warto iść na skróty. Najlepiej wykonać projekt jeszcze przed podjęciem prac, aby dobrze wyprowadzić lub przesunąć przyłącza i uniknąć tym samym kolizji na etapie wykonywania mebli. Zaufaj ekspertom i umów się na konsultację projektową.

Projekt kuchni powinien być ergonomiczny i funkcjonalny, aby zapewnić wygodę przygotowywania posiłków.
Warto trzymać się tu zasady tzw. trójkąta roboczego, wg której odległości między trzema głównymi sprzętami kuchennymi powinny wynosić:
▪ pomiędzy lodówką a zlewem: 120-210cm
▪ pomiędzy lodówką a płytą grzewczą: 120- 270 cm
▪ pomiędzy zlewem a płytą grzewczą: 120-210 cm (~ 90 cm w niewielkich pomieszczeniach)

Pamiętajmy też o tym, że kuchnia to pomieszczenie wielofunkcyjne. Pomoże w tym podział zabudowy na 5 głównych stref:
▪ strefa mycia
▪ strefa przygotowywania
▪ strefa gotowania
▪ strefa zapasów
▪ strefa przechowywania
Wysokość blatu również ma znaczenie. Ze względu na sprzęty AGD zwykle jest to 85-90 cm, ale warto ten wymiar zoptymalizować pod osoby korzystające z kuchni.
Dobór materiałów wykończeniowych w kuchni zależy od osobistego poczucia estetyki, budżetu, ale i trybu życia. Płyta laminowana to wybór najbardziej uniwersalny i ekonomiczny, praktyczny w utrzymaniu, ale w ograniczonej palecie kolorystycznej. Płyta lakierowana daje olbrzymie możliwości aranżacyjne, ale czy sprawdzi się przy małych dzieciach, które mogą ją zarysować? Różnice cenowe między kuchnią z blatem laminowanym a taką wykończoną spiekiem mogą sięgać kilkudziesięciu tysięcy.
Również kolory i faktury grają ważną rolę w projekcie. Przytulna kuchnia z elementami drewnopodobnymi czy może nowoczesne biele w połysku? Modny styl loftowy z ciemnymi akcentami albo elegancka kuchnia w stylu angielskim? Rynek meblowy oferuje tysiące rozwiązań - warto już na etapie projektu określić koncepcję i konsekwentnie się jej trzymać.
W każdym przypadku warto zdać się na eksperckie doradztwo, dzięki któremu materiały dostosujemy do indywidualnych upodobań i portfela.

Bogaty wybór akcesoriów i wyposażenia kuchni na rynku pozwala uczynić nasza pracę w niej jeszcze wygodniejszą.
Już na etapie koncepcji trzeba pomyśleć o sprzętach AGD, bo to pod nie musi być dostosowana zabudowa. Przestrzeń nie rozszerzy się magicznie dla lodówki side-by-side, a nawet najlepszy okap nie będzie działał efektywnie, jeśli nie zostanie poprawnie podłączony do wentylacji.
Z osprzętu meblowego na pewno warto zainwestować w wygodne szuflady z pełnym wysuwem i dużym udźwigiem - ich rola w kuchni jest nie do przecenienia! Z innych praktycznych akcesoriów warto wymienić cargo (także wysokie), nerki i obrotnice do szafek narożnych, sortowniki na odpady czy obniżane półki.

Diabeł tkwi w szczegółach! Przy planowaniu kuchni uwzględnij sposób otwierania szafek, oświetlenie, organizację zapasów i sposób korzystania z AGD. Te wszystkie małe rzeczy składają się potem na przyjemność z gotowania!
